Mottó

" A Nagyi azért kövér, mert tele van szeretettel."

2014. június 18., szerda

Ufó



A pici lány ült a hófehér asztalkájánál, hófehér széken, kanalazta ügyesen a joghurtját, csak kicsitnagyon volt maszatos a pofija. Lassan haladtam a munkával, nehéz volt nem őt nézni. Két éves lesz augusztusban.
Evett, és nézte a tévét. Anyja a lakás másik végében matatott valamit. Percekre szaladt csak ki, nem hagyta magára hosszú ideig, és közben szinte folyamatosan beszélt hozzá.
Kicsi lány evett, már a kekszet majszolta, és nézte a tévét. Aztán egyszer csak rémült/keserves sírásra fakadt. Én öt lépésre voltam, az anya távolabb, de ő ért oda előbb a gyerekhez. Fölkapta, ringatta, vigasztalta, míg a sírás hüppögéssé csendesedett, majd újra könnyes mosoly volt a csöpp arcon.
Elképedve kérdeztem, mi történt. Baromira nem értettem...
- Ebben a rajzfilmben (ami egyébként tényleg kicsiknek (!) való, bizonygatta) van egy sátáni nevetés, amitől N. már EGÉSZEN PICI (!!!) KORA ÓTA FÉL. - mesélte az anya zavartan mosolyogva.

Én meg csak néztem bambán/elszörnyedve/mittomén... nem hittem a fülemnek, na!

Egyébként egy értelmes, intelligens, kulturált, minden iránt nyitott nőről, és a kislányáról szól a történet.


TUDOM, hogy én egy ufó vagyok, amikor gyerekekről, a tévéről, a készségfejlesztésről meg ilyenekről  van szó. (még a saját, tágabb családomon belül is így tekintenek rám).
Nade ENNYIREEEE?








6 megjegyzés:

  1. Jajj! :( Megnyugtatlak, nem vagy ufó :) Egészen pici kora óta odaültetik a tévé elé?...és tudják, hogy ettől fél és mégis...? Szegény kislány :((
    Én épp tegnap este szörnyedtem el, hogy éjjel 11 órakor tele volt a város kocsiban ülő, vagy totyogó, futkározó gyerekekkel (ti. Rúzsa Magdi ingyenes koncertje volt, meg kivetítőkön lehetett nézni a foci VB-t) Hát, nem tudom :((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zaklatott leszek, ha ilyet tapasztalok.
      Sok családhoz járok/jártam dolgozni. A legkülönfélébb emberek, más-más nevelési elvekkel/gyakorlattal. És látom a különbséget a tévét bambuló, és a JÁTSZÓ gyermekek között.

      Szomorú, hogy a tévét bámulók vannak többségben.

      Törlés
  2. Változik a világ. De miért pont ebbe az irányba mozdul?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Változik. Néha nem bánnám, ha kevesebb technika lenne körülöttünk! (De ezt nehogy elmondjátok valakinek, mert megköveznek! Már hallom is a felhördülést...)

      Amúgy a történetben említett édesanyának ott van a polcon egy csomó könyv, amiben nagyon pontosan, érthetően elmondják, miért káros a tévé kisgyerekkorban... hogy ha már, akkor mikortól lehet (felügyelettel!!!) engedni, hogy nézze a csemete. És egészen eddig azt hittem, el is olvasta mindet.

      Törlés
  3. iszonyú feszültség gyűl bennem mikor valamelyik gyereknél ezt látom, és NEM ÉRTIK, miért vagyok olyan "maradi", miért nem értem én, hogy "szereti" a gyerek a tv-t nézni, hát nem látom, milyen nyugton van tőle? :((rívok

    azon is, hogy a vonaton mellettem ült egy anyuka a pici babájával, végig a kocsiban ült a baba, beszíjazva, és "csak akkor maradt nyugton" , ha az anyuka telefonjával "játszhatott" (ette, meg ledobta)
    ...a világ változik? inkább félelmetesen elbutulnak az emberek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bennem még az a szörnyű gyanú is fölmerül időnként, hogy mossák az agyunkat. A médián keresztül.

      Törlés