Mottó

" A Nagyi azért kövér, mert tele van szeretettel."

2016. július 27., szerda

Aszalt sárgabarack








A helyzet az, hogy szerelmes lettem az aszalásba.
Szentül elhatároztam, hogy márpedig nekem is lesz saját készítésű aszalvány a karácsonyi asztalon.

Persze az is közrejátszott, hogy aprónép szereti rágicsálni, legyen az vörös áfonya, sárgabarack, mazsola... Sütünk vele, bonbont készítünk, hát kell, na!

Nézelődtem, kérdezgettem, próbáltam aszalógépet szerezni, és egyszer csak jött a tipp: ott a sütőd, légkeveréses, kezdj neki. 


Nekiláttam.

Három napon át készült, persze nem folyamatosan.   


... alakul... 

Közben sütöttünk kenyeret, húst, zöldséget, süteményt, "néha" elmentünk otthonról dolgozni.
Éjszaka pedig aludtunk.

Harmadnapra késznek nyilvánítottam. 





Jóvanna! A piacon szebben mutat, de a család szereti.

Nem fogja megérni, hogy a karácsonyi asztalra kerüljön.

De sebaj! Nemsokára igazán beindul a szilva-, és szőlő-szezon!

Micsoda klassz dolog lesz saját készítésű aszalt szilvából bonbont készíteni ajándékba!










5 megjegyzés:

  1. Az aszalt gyümölcs szerintem is isteni finom. Én beruháztam aszaló gépre. Használtam is párszor. Volt karácsony, amikor a lányom ajándékot készített vele. Nem vagyok ugyan műszaki ember, ezért fogalmam nincs mennyi volt a fogyasztás, de bevallom még így is fájt, hogy volt egy elektromos cucc a konyhámban, ami napokon át folyamatosan működött. Ekkor értettem meg, miért olyan drága az aszalt gyümölcs.
    Mert ugye ráadásnak roppant összemegy az egész az aszalástól. És hiába volt dugig a gép, amikor beraktuk a gyümölcsöt, kivenni már csak töredékét sikerült.
    Így aztán bevallom én azóta nem aszalok.

    Viszont tavaly sikerült remek házi szilvalekvárt csinálnom, a sütőben. Semmi, de semmi nem kellett hozzá, csak a magozott szilva, és órákon át sütöttem kis hőfokon. Aztán mikor már jó volt, üvegekbe került, fejre állítottam, úgy kihűlt és nekem nagyon finom szilva lekvár lett belőle télire, az az igazi rostos. Persze, nem olyan, mintha réz üstben csináltam volna, de akkor is finom volt.

    És akkor várjuk a többi aszalvány fotóját is!

    Gabi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Évek óta készítünk mi is szilvalekvárt. A gázon fazékban, sütőben sütve vagy tepsiben, vagy cserép-tálban. Finom, hamar elfogy. Még sosem sikerült annyit készíteni, hogy kitartson a következő szezonig.
      A réz üst eddig kimaradt. De, ahogy magunkat ismerem, ami késik, nem múlik. :)

      Törlés
  2. 🍏🍎🍐🍒🍑🌞🌞

    VálaszTörlés
  3. Drága aszalógépbe lett szerelmes a Zuram.
    A barack belepenészedett.

    VálaszTörlés