Mottó

" A Nagyi azért kövér, mert tele van szeretettel."

2014. augusztus 12., kedd

A csodatévő szilvásgombóc





Szilvás gombóc

Hozzávalók:
1 kg burgonya, 20-30 dkg liszt (attól függ, mennyire lisztes a burgonya), egy jó kanál búzadara, 2 evőkanál olaj, vagy 3 dkg zsír, 1 tojás, só.

A héjában megfőtt és áttört burgonyát elvegyítjük a zsiradékkal, liszttel, darával, megsózzuk, és egy tojással összegyúrjuk. Kinyújtjuk, kb. 7-8 cm-es kockákra vágjuk. Mindegyik kocka közepébe egy szem magozott (ha nagy, elég egy fél) szilvát teszünk, megszórjuk fahéjas cukorral, a négyszögek sarkait összefogva gombócokká gömbölygetjük. Forró, sós vízben főzzük, amíg a gombóc feljön a víz tetejére (egyszerre nem túl sokat), és egyet forr. Zsiradékban pirított morzsára szedjük.

A recept a horváthilonámból van, évek óta ez az alap. Talán ez az egyetlen étek, amit igyekszem recept-hűen készíteni. De, mivel én én vagyok, sosem ugyanolyan, mint az előző.  Mert más a burgonya… vagy a liszt… vagy a szilva… meg aztán…

Zsebivel pedig… hmmmm… egészen más az élet… az étel. :o))))))


Történt egyszer, hogy nagyanyó szilvás gombócot készített. Könnyű dolga volt, segítsége is akadt az unokája személyében. Krumplit főztek, összetörték, tésztát gyúrtak/nyújtottak, szilvát, fahéjas cukrot töltögettek, gombócokat formáztak, jót mulattak.
Az elkészült gombócok pedig útra keltek. Mentek, mendegéltek, s egyszer csak Maminti asztalán illatoztak.
A kicsi tündér kézbe fogta, dédelgette, szagolgatta őket, és szentül elhatározta, hogy kibírja. 
Nem eszi meg őket, csak másnap, a bableves után. De a gombócok nagyon kellették magukat: Gyere! Egyél meg minket! Nem fogod megbánni!
A kis tündér estig bírt ellenállni a kísértésnek. És akkor beleharapott.  

S a szilvás gombóc csodát tett!
Visszahozta a gyermekkor ízét, illatát... elhozott bocsánatkérést... az angyalok kórusát.

Mert csodák igenis vannak!


Borókámnak szeretettel




6 megjegyzés:

  1. Csodák bennünk vannak. Csak néha nem vesszük észre. Majd jön egy jel, egy barát, egy ölelés. Mi pedig végre valahára elkezdünk újra hinni és másoknak is átadni tovább vinni a stafétabotot.

    VálaszTörlés
  2. És mint tudjuk, elcsábulni könnyű... :-)

    VálaszTörlés