Mottó

" A Nagyi azért kövér, mert tele van szeretettel."

2016. január 14., csütörtök

Zöldségkommandó





Valamikor október végén, november elején láttam meg a felhívást egy helyi facebook csoportban.

Tetszett az ötlet, gondoltam kipróbálom.  Adok magamnak három hónapot, havonta egy szállítással (alkalmanként másfél-két óra), hogy megtudjam, hasznukra vagyok-e, bírom-e lelkileg.  Összeállt a csapat: van, aki kiáll a placcra, és felhívja az emberek figyelmét az adományozás lehetőségére, van, aki a szállításban segít. Elsősorban biciklis szállítókat kerestek, kitétel volt, hogy kocsival nem lehet. Biciklizni nem akartam, mondtam, ha gyalog lehet, jövök. Így lettem a zöldségkommandó tagja. J

Remekül működik a dolog, nem csak nálam, mindenféle szempontból.
Jönnek az emberek, adakoznak, így karácsony elmúltával is.

Adnak a piacon árusító kistermelők: a pék hozza a kosárnyi kenyeret, kalácsot, édes-sós péksüteményeket, a húsos a disznózsírt, szalonnát, kolbászt, a mézes különféle mézeket, a szörp-készítő a szörpöket, a sajtostól parenyicát kaptunk. J




Az vásárlók pedig… még ebben a csendes, januári időszakban is, amikor alig van mozgás (a termelők szerint) a piacon, jönnek, és hozzák a tálca tojást, kilószámra a mandarint, almát, narancsot, a zöldséget, paprikát, paradicsomot. Van, aki először tudakozódik, mire van még szükség, és egyikük ma  megkérdezte, lehet-e mást is, mint élelmiszert. J J
Minden alkalommal gyűlik annyi, hogy jut bőven a négy családnak (akiket a családsegítő központ ajánlott a figyelmünkbe), és kapott már egy anyaotthon is, mert annyi adomány jött össze. 

Mi pedig forró teával, finom süteménnyel (valaki mindig hoz valamit J ) kínáljuk őket cserébe.


A csapat (egy része)



Indulnak a bringás szállítók.
(A gyalogos meg fényképet készít indulás előtt) JJJ

Szeretem, hogy én is köztük lehetek. 






7 megjegyzés:

  1. én is láttam ezt a múltkor a neten, annyira büszke vagyok rád (hülye szó, tudom, de nem jut eszembe jobb)de olyan jó hallani ilyesmikről
    mesélj még róla, hogy van ez "hivatalosan" indítva

    VálaszTörlés
  2. De jó kezdeményezés! Öröm ilyet olvasni.
    Megértem, hogy szereted :)

    VálaszTörlés
  3. Én is azt szeretném kérni, hogy írj róla többet, mert ez nagyon jó dolognak tűnik! ♥

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok! Ez egy civil kezdeményezés, amihez a Budapest Bike Maffia működése adta az ötletet a wekerlei szervezőknek (http://bbm.hu/bemutatkozas/kik-vagyunk/).


    A Zöldségkommandó megalakulásával kapcsolatos hivatali dolgokról nagyon felületesek az információim, kérek pici türelmet, míg utánajárok.

    Nálunk, a Wekerlei Kispiacon csütörtök délutánonként van "nagy" élet, ez egy esti piac, 16 órától 18,30-ig. Őstermelői piac. Az alap ötlet a zöldség-gyümölcs volt. Aztán hoztak az emberek mindent: tésztát, tojást, adtak a termelők, lett mindenféle. Az első alkalommal annyi almát kaptunk, hogy az erzsébeti anya-otthonnak is jutott belőle bőven.

    Két-két kommandós váltja egymást a piac-idő alatt (illetve, amikor az iskolás lányaink vannak "szolgálatban", akkor van még egy felnőtt is velük :) ), és megkérdezik a vásárolni betérő embereket, tudnak/akarnak-e, van-e lehetőségük egy-két szál zöldséggel, pár szem gyümölccsel többet venni, amit aztán elosztunk négy rászoruló család között (egyedül álló anyukák, 1-2-5 gyerekkel, mindenhol nagy örömmel fogadtak minket). A családokat, mint a bejegyzésben is írtam, a családsegítő ajánlotta a figyelmünkbe, és értesítették is őket, hogy ezentúl minden héten csütörtökön bekopog náluk a kommandó egy-egy tagja a friss gyümölccsel-zöldséggel.

    Amikor az önkénteseket toborozták a szervezők, azt kérték, úgy vállalják, hogy három hónapra előre jelölje meg mindenki (erre kaptunk egy táblázatot), a napot, órát, mikor tud segíteni, és miben: piacon gyűjt, vagy szállít. Van, aki több időt tud/akar erre szánni, van, k kevesebbet. Kialakult egy rend(szer), amihez tartjuk magunkat. Még mindig lehet csatlakozni hozzánk, ha többen lennénk, lehet, hogy több családot i be lehetne vonni, akiket segíthetnénk. A szervezők tesznek ezért folyamatosan.

    Most ennyi jutott eszembe. Amint többet tudok a hivatalos részéről a dolognak, írom.
    (A piacon van egy asztalunk pl., arra nyilván engedélyt kellett kérni a Piacfelügyelőségtől... ezeket a dolgokat tényleg nem tudom, csak sejtem...)



    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nagyon alapos,

      köszönöm

      Törlés
    2. Nagyon szívesen! :o) Írtam mélt is. Eljutott Hozzád?

      Törlés