Jocókám
mexikói husija…
Most, hogy írni készülök róla, jut eszembe, hogy milyen régi ez a
receptem ...
Akkoriban nagyon kezdő, de már családos menyecske voltam,
karácsonyi vacsorára vártam a népemet. Törtem az agyam piszkosul, hogy
mifenével lepjem meg őket, hogy kaja után, pilledten csak annyit tudjanak
kinyögni : húúú, de finom volt...
És akkor érkezett az öcsém, az egyszemélyes felmentő sereg,
s ajánlotta figyelmembe, mint nem hétköznapit.
Eredetileg disznóhús, leginkább comb kell hozzá, de készítettem
már pulykából is.
Ja, és römertopfos kaja ...
A husi pácolásával kell kezdeni. A kb. egy-másfél kilós (annál
nagyobb ne legyen, mert nem fér a römerbe!) combot sózom, majd bekenem az
alábbi katyvasszal:1 nagyobb flakon ketchupot, olajat, mustárt, borsot,
sót összekutyulok. Jó nagy darab fóliát terítek az asztalra, arra egy adag
pácot, beleállítom a husit jól összekenem a maradék páccal, és óvatosan a fólia
fogságába rejtem az egészet, úgy, hogy ne folyjon szanaszét, aztán legalább egy
éjszakára hűtőben érlelem.
Másnap, míg a cserép-edény ázik (az előírt
módon), összeállítom a köretet. Egy kilós csomag fagyasztott mexikói
zöldségkeveréket, egy, a levétől lecsöpögtetett konzervkukoricát, egy nagyobb
fej nagyon apróra vágott vöröshagymát összekeverek. A Römer alját áztatás után
kibélelem szeletelt bacon szalonnával, ráteszek egy jó maroknyit a zöldség-keverékből.
Majd jön a pácolt husi, erre megint a zöldségmix, megszórom aprított gombával,
és az egészet leterítem újabb pár szelet baconnel. Ha kisebb a hús, belefér az
összes zöldség.... ha nagyobb, akkor nem. Nálunk abból is dupla-tripla adagot
kell csinálnom, mert a fiúk baromira szeretik, így aztán nem is próbálkozom,
hogy belesuvasszam a cserépbe, a nagy részét külön lábosban készítem el.
A hagyma mennyisége is ízlés-függő… nálunk hagymás a nép.
Bevallom, az eredeti receptben a kukorica külön nem szerepelt, de
mivel azt IS nagyon szeretik erre mifelénk, hát gondoltam el nem romlik tőle,
bátorkodtam bőven kiegészíteni vele a zöldségkeveréket...
Minimum két óra a sütése, de inkább több... ez is függ a hús
nagyságától. Szánjatok rá időt bőven. Aki esetleg nem ismerné : a
cserépedényhez nem kell előmelegíteni a sütőt, azzal együtt forrósodjon szépen.
Nemcsak finom, szépen lehet tálalni is...
Nos, én így csinálom... még nem volt panasz...
nyami-nyami...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése