Mottó

" A Nagyi azért kövér, mert tele van szeretettel."

2012. december 26., szerda

Nyomorultak



Kép innen

Gyermekkorom egyik első, talán legszebb, de mindenféleképpen meghatározó irodalmi élménye volt Victor Hugo regénye.
Még az emlék, ami hozzá fűződik, az is "finom".
Kb. ötödikesek lehettünk. Fiatal, kezdő, magyar-tanárnőnk volt abban az évben. Még az is lehet, hogy frissen került ki az iskola padból, mi voltunk az első osztálya, erre már nem emlékszem.
Szegénykém nem bírt velünk, nagyon nyüzsgő, rendetlen osztály voltunk, asszem az iskola rémei. :o))))
(Vera néni úgy "kapott" meg minket, hogy az iskola igazgatója leültette az irodájába, megitatta egy pohárka vodkával, és csak eztán merte vele közölni, hogy a 6/b osztályfőnöke lesz.)
Szóval a magyar tanárnő...
Többször sírva, napló-csapkodva menekült ki az osztályteremből.
Egyszer, nem is tudom, hogyan jutott eszébe, elkezdte mesélni Victor Hugo Nyomorultak című regényét. Áhítattal, néma csendben hallgattuk. És ezek után, ha (legalább) csendet akart, ezt a regényt kellett mesélje. Fejezetről fejezetre. Lenyűgöző élmény volt, szerintem nemcsak nekem, mindannyiunknak.
Tegnap éjjel (ezredszerre kábé) ismét megnéztem a Jean Gabin-féle filmet. Még ma is, sokadszorra elvarázsol a történet, a film, a nemtommi...


Szép befejezése volt egy szép napnak.



2 megjegyzés:

  1. Ha már megemlítetted Vera nénit. Nem kellene felhívnunk?
    Ami azt a másik magyar tanárnőt illeti úgy emlékszem idegösszeomlást kapott tőlünk. Soha többé nem tanított. Aki tud az tud. A mi osztályunk azonnal megszimatolta ki való pedagógusnak. Az arra alkalmatlanokkal kegyetlenül elbántunk. Bezzeg Vera néninél. Rend és fegyelem honolt. Igaz ma is őt emlegetjük, amikor a jó tanárok fogalmáról beszélünk. Csodás ember , tanár, pedagógus. Félig az anyánk s volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szégyenlem még kimondani is, de NEM MERTEM felhívni. Pedig napok óta itt van a lelkemben.. hogy milyen régen nem hallottunk felőle... vajon él-e még? És, ha igen, megismerne-e minket?

      Gyáva vagyok, nnna! :o(

      Törlés